מרבה שכנים מרבה סכסוכי שכנים
שני סוגי שכסוכי שכנים אופייניים: שכנים בבתים צמודי קרקע ושכנים בבית משותף. מדובר בשתי מערכות שונות. בעוד סכסוכי שכנים בבתים צמודי קרקע נוגעים לדיני מקרקעין ונידונים בבתי משפט, סכסוכי שכנים בבית משותף מתבררים בדיני המקרקעין המיוחדים לבתים משותפים ונידונים בפני המפקח על הבתים המשותפים. אז אם אתם מחפשים עורך דין סכסוכי שכנים הגעתם למקום הנכון.
סכסוך שכנים – מה זה?
ההגדרה של "סכסוך שכנים" מתקיימת כאשר אנשים זרים חולקים אותה נקודת ממשק ונמצאים באופן קבוע באותו אזור גאוגרפי.
החוק קובע כי על שכנים בבית משותף לשמור על שלוש עקרונות: פרטיות השכן, הרכוש המשותף ואיכות החיים. שלוש הדרישות הללו הן הבסיס לפרוץ סכסוכים רבים.
עורך הדין אמור לתת מענה מיוחד לסכסוכי שכנים, ולא די רק בידיעת הדין הרלוונטי. על עורך הדין לזכור ששכנים הם כמו משפחה והחיים בשכנות יימשכו למרות הסכסוך, ועליו לנסות בראש ובראשונה למצוא את הדרך לסיים את הסכסוך מהר ובהבנה משותפת שתמנע יריבות מתמשכת.
סכסוכי שכנים בבתים משותפים
סכסוכי שכנים נובעים בעיקר בשל נזילות מדירה לדירה שמתחת, סכסוך על גדר משותפת, חנייה בבית משותף, מפגעי רעש, תחזוקת הבניין, תשלומי ועד, שימוש בחצר המשותפת, סכסוך שכנים באשר לקיום פרויקט תמ"א 38, שימוש ברכוש המשותף, שימוש שאינו תואם את הייעוד החוקי ועוד ועוד.
סכסוכי שכנים בבתים צמודי קרקע
התפיסה לפיה "ביתו של אדם מבצרו" באה לידי ביטוי גם בחוק המגן על זכויותיו של המחזיק בנכס. כל פגיעה של שכן במרקם החיים של זולתו עלולה לעורר סכסוך, לרבות גלישת מי שטיפה, לכלוך בחצר, יצירת מטרד רעש, ריח, שימוש חורג או פלישת עצים לתוך התחום של השכן.
לעיתים פעולות או מחדלים שמתרחשים בבית של שכן אחד משפיעים, אף לא ידיעת המבצע, על איכות חייו של שכנו. למשל, בעיות בתחזוקת הבית עשויה להשפיע על נזילת מים מביתו של שכן אחד לשני תוך שהיא יוצרת לו נזקים, שכן שמשתמש בחנייה של שכנו, סכסוך שכנים על רעש ואף אלימות. כמובן שבשלב כזה כבר מחפשים עורך דין מומחה סכסוכי שכנים.
סכסוך גבולות – הסכסוך הנפוץ בין שכנים בבתים צמודי קרקע
סכסוכי גבולות בין שכנים בבתים צמודי קרקע הם הנפוצים ביותר, והוא נובע בין השאר בשל גילוי מאוחר (לדוגמה, במסגרת עבודות בנייה) שהגבול אינו ממוקם נכון.
הגבול כמובן מגלם ערך כלכלי משמעותי – ולכן הרגישות הרבה למקום הימצאותו.
החניה – הגורם הכי נפוץ לסכסוך
בבתים צמודי קרקע ובמיוחד בבתים משותפים בהם אין חניות צמודות, סכסוכי שכנים הנפוצים הם סביב החניה, בין אם מדובר בחניות ברחבת הבניין המשותף או בחניות ברחוב. למשל, מה עושים כאשר השכן מנכס לעצמו חנייה ברחוב או כאשר השכן משתמש בחנייה השייכת לשכן אחר או חוסם את הגישה לחנייה של שכן אחר?
פלישה למרחב המחיה – הגורם השני לסכסוך שכנים
כאשר אחד הצדדים משתמש בשטח של שכנו ללא היתר ממנו ובכך נחשב לפולש למרחב מחייתו. השימוש בשטח השכן יכול להתבטא בהצבת רכוש או בנייה, הקמה של גדר או הימצאות פיזית של אדם בשטח שכנו דבר המוביל אל סכסוכי שכנים, לתביעה ואף לאלימות.
סכסוכי רעש – הגורם השלישי לסכסוך שכנים
אחת הסיבות הנפוצות ביותר לסכסוך בין שכנים הוא רעש. מסיבה המאבדת את גבולותיה בין אם בשל ריבוי משתתפים, עוצמת מוזיקה או התמשכות אל תוך הלילה.
סכסוכים מהסוג הזה מגיעים פעמים רבות לידי פנייה למשטרה, ועצם מעורבות המשטרה מחמירה את העימות בין השכנים.
סכסוכים בעניין התנהלות ועד הבית
מעצם קיומו של בית משותף הוא מתנהל על פי תקנון – שהוא חוזה המחייב בין כל בעלי הדירות – המסדיר את כל הנושאים הנוגעים לבית המשותף ומתנהלים על ידי ועד הנבחר על פי התקנון.
הועד נבחר על ידי בעלי הדירות והוא קובע את עלות תחזוקת הבניין ואמור לגבות את חלקו היחסי של כל בעלים ביחס לשטח רצפת דירתו. כמו כן, הוא אחראי לשימושים ברכוש המשותף המותרים בשימוש.
סכסוך נפוץ הינו סביב גובה התשלום, הצורך בהוצאה לשיפוץ, לניקיון הבניין, לתחזוקה ועוד. השאלה הנשאלת תדיר היא עבור מה ובאיזה אופן הוצאו דמי הוועד על ידי הוועד. נקודת העימות תהיה לרוב כאשר הוועד מעוניין לגבות תשלומים נוספים עבור שיפוץ הבניין כאשר דייר חושב שכלל אין צורך בשיפוץ או שהזמן אינו נכון מבחינתו להוצאה החריגה הזו.
ליקויי רטיבות בבית המשותף
שכן המתגורר בדירה אחת מגלה ביום בהיר אחד שמהדירה מעליו ישנה נזילת מים לדירתו. ברוב המקרים, השכן מלמעלה כלל אינו מודע לבעיה שהרי היא מתגלית רק אצל השכן בדירה הנמוכה.
ואז מתעוררת השאלה של מקור הנזילה – הדירה למעלה? הקיר המשותף? מערכת המים המשותפת? מערכת הביוב?
ומי אחראי לתיקון? ומה קורה שהנזק גדול?
בנזקי רטיבות חובה על עורך הדין לטפל במקרה במהירות האפשרית ובמקצועיות על מנת למנוע פגיעה נוספת במבנה הדירה והבית.
השימוש בשטחים משותפים
כאשר שכן השתלט על מחסן הדיירים וניכס אותו לעצמו, או כאשר החנה את האופניים שלו / האופנוע בחדר המדרגות המשותף או בגינה, או כאשר השליך את האשפה שלא בפח – כל אלה הם עילה לסכסוך בין הדיירים.
הרחבת דירה בבית משותף ובבתים צמודי קרקע
לרוב, האופציה להרחיב את הבית נדירה למדי כשמדובר בבית משותף, אלא אם הבית ממוקם בקומות הקרקע, בחצר המשותפת או בגג הבניין. כמובן שתנאי ראשון לאפשרות ההרחבה היא קבלת הסכמת כל הדיירים.
לעיתים רבות הרחבת דירה בבניין באה על חשבון בעל דירה אחרת, אשר סבור כי לא רק שנוצר לו נזק, אלא הוא עשוי להידרש לשלם בגין כך.
בבתים צמודי קרקע אומנם לא נדרשת הסכמה של השכן, אלא רשויות התכנון מבקשות חתימת השכן על התוכניות, והוא, משיקוליו שלו, יכל להימנע מלחתום. לדוגמה, אם הבניה המתוכננת אינה נראית לו ולדעתו עלולה להזיק לו ולאיכות חייו במגרשו.
תמ"א 38 – חיזוק וחידוש מבנים ישנים
לפני כעשור התקבלה תוכנית מתאר ארצית שנועדה להביא לחיזוק בניינים ישנים ויצירת מיגון להם.
לתוכנית קראו תמ"א 38.
לתמ"א 38 שתי אפשרויות: האחת היא חיזוק מבנה קיים ויצירת מיגון תמורת הוספת יחידות דיור; והשנייה היא פינוי הבניין הישן ובינוי בניין חדש.
כדי לגרום לשיפוץ הבניין נדרשת הסכמת רוב מוחלט של בעלי הדירות, כאשר לכל בעל דירה אינטרסים שונים ומנוגדים, הכוללים ניסיון למקסם את התמורות שיגיעו לו מהפרויקט.
והאינטרסים הללו מעוררים סכסוכי שכנים. למשל, בעל דירת הגג רואה את הדברים אחרת מבעל דירה "רגילה" באמצע הבניין. או המחזיק בגינה המשותפת שלו אינטרס שונה מזה של בעל דירה קטנה המעוניין בחיזוקה והרחבתה. וכל דייר דוחף לכוון עצמו ואפילו על חשבון האחר.
למה צריך עורך דין סכסוכי שכנים?
סכסוכי שכנים עלולים להגיע לערכאות. בתים משותפים ידונו בפני המפקחת על בתים משותפים, וסכסוכים אחרים יידונו בבתי משפט. לאורך הזמן עשויה להיות התערבות משטרתית והתוצאה המוחלטת היא יחסים רעים בין השכנים ולאורך זמן!!
משרד עו"ד יוסף אלברק הוא פירמה בוטיקית הבקיאה במתן מענה ראוי ללקוח ולצורכי הלקוח, תוך רגישות מיוחדת לצורך לנסות ולהרגיע את הרוחות ככל שהדבר אפשרי בדרכי נועם וחסכון בהוצאות ללקוח, וכמובן – השגה מוחלטת של הפתרון שהלקוח נדרש לו.