תוכנית תמ"א 37/ב/8 הנה תוכנית ארצית המפרטת את מתווה הנחת צינור הולכת הגז הטבעי. התוואי עובר בסמוך לכביש 6 החל מתחנת הכוח ״חגית״ ועד לתחנת הגז הסמוכה לנתב"ג. התכנית יוצרת מגבלות בנייה במרחק 35-90 מטר מהתוואי וכן נטיעת עצים במרחק שלא יפחת מ-20 מטר מהתוואי.
התוכנית פורסמה ביום 11.2.14 תאריך שכדאי לזכור, הרי תביעה בגין "תכנית פוגעת" ניתן להגיש בתוך שלוש שנים מיום אישור התכנית, קרי עד ליום 10.2.17, אולם חשוב לזכור כי ישנה הוראה מקבילה לסעיף הנ"ל בחוק משק הגז הטבעי שמקנה לבעלי הקרקעות שהתכנית יצרה להם מגבלת עיבוד ופגעה בקרקעותיהם, להגיש תביעה בתוך 5 שנים מיום אישור התכנית.
מי שנפגע באופן ישיר מכך הוא ציבור החקלאים. בניית תוואי צינור הגז יוצרת מגבלות קשות לעיבוד הקרקעות ברוחב של כ-50 מטר. במקרים רבים, קרקעות שלמות נחרבו בשל הצורך לעקור עצים, חקלאים רבים שנפגעו פנו למדינה בדרישה לקבלת פיצוי הולם בעקבות הנזקים הרבים שנגרמו להם ונזקים עתידיים בעקבות הפסד פרנסתם כשרוב הבקשות, טרם קיבלו התייחסות רצינית מטעם המדינה ובתגובה, נשלחו החקלאים לעיין בסעיפים שונים בחוזה שאכן מצביעים על פיצוי אשר עתיד להינתן להם ועליהם לחפש את הפיצוי בסעיפים ותת סעיפים, אך ללא כל תשובה מפורטת ועניינית.
"חשוב לציין כי בעבר הופקעו קרקעות מחקלאים ע"י חברת "דרך ארץ" הבונה את כביש 6 לאורך כל מדינת ישראל, וכפיצוי לחקלאים שפרנסו משפחותיהם המדינה החליטה לפצות בקרקע מול קרקע וכיום אותה מדינה "המפצה" מתכננת ומבצעת קו גז שפוגע באותן קרקעות הפיצוי, זאת בנוסף לרכבת המתוכננת, ועוד תשתיות שיתוכננו בעתיד הקרוב".
"כמו כן מתקדימי העבר, ניתן להבחין במקרה בו תוואי קו הגז תוכנן ובוצע בקרקעות "אלמנסורה" אשר שייכות לחקלאי דליית אלכרמל ועוספייה אשר ניהלו מאבק צודק, המדינה הייתה כל כך נדיבה והציעה לפצות את הקלאים בכ-60,000 שקלים לדונם, הדבר נחשף בבג"ץ שהגישו החקלאים כנגד המדינה בזמנו, כך שתמיהה רבה עולה בעיניי נוכח נסיונה של המידנה להציע פיצוי זעום לחקלאים עוד בטרם שאלו העריכו ותבעו נזקיהם".
לדברי עו"ד כבהה, הוא עוסק בנושא בכל כובד משקלו ולאחרונה החל לעבוד בשיתוף פעולה עם השמאי, מר ערפאת קיואן, אשר בימים אלו מבקר בכל השדות שבבעלות החקלאים הפונים, על מנת לתת שמאות מעודכנת ומפורטת מטעמם לפני דרישת הפיצוי מהמדינה על גובה הנזקים. ״צריך לזכור כי אלמנט הזמן הוא קריטי בעניין כיוון שבפברואר 2017 תחלוף תקופת שלוש השנים הקצובה בחוק על מנת להגיש תביעות לפי חוק התכנון ובניה בגין המגבלה שנוצרה לחקלאים עקב התכנית. לכן, אני ממליץ לכל מי שנפגע מהפקעת קרקעותיו או שדותיו או כל פגיעה אחרת שנבעו מהפקעת קרקעות על ידי המדינה, לערוך חוות דעת שמאי ולפנות לעורך דין העוסק בנושא בכדי לקבל את הפיצוי ההולם מהמדינה.